Mimohod međimurskih lumena: Rotary klub Čakovec dodijelio nagrade najboljim učenicima srednjih škola

Nagrada za izvrsnost najtrajnija je dobrotvorna akcija Rotary cluba Čakovec koja svoj kontinuitet ima od 2004. godine. Krajem svake školske godine, u suradnji s razrednicima, školskim pedagozima i ravnateljima škola [...]

Nagrada za izvrsnost najtrajnija je dobrotvorna akcija Rotary cluba Čakovec koja svoj kontinuitet ima od 2004. godine. Krajem svake školske godine, u suradnji s razrednicima, školskim pedagozima i ravnateljima škola provodi se bodovanje i izbor najmaturanata u svakoj od srednjih škola. U užem izboru su samo učenici s odličnim uspjehom kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje.

Dodatne bodove donosi im sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima, izvanškolskim aktivnostima, omiljenost među učenicima te obiteljski socijalni status. Sve je to regulirano posebnim Pravilnikom Rotary kluba Čakovec.

Tijekom proteklih 16 godina nagrade RC Čakovec primilo je gotovo 100 najboljih maturanata, dakle 4 kompletna razreda. Većina njih bila je, ili još jesu, izvrsni studenti, a neki i dobitnici dekanskih i rektorskih nagrada. To je najočitija potvrda da nagrade dolaze u prave ruke i ostvaruju cilj. Ukupna vrijednost donacija je gotovo 500.000 kuna – istaknuo je jučer navečer u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu mr. Branimir Novak, dr. vet. med., predsjednik Rotary kluba Čakovec.

Bilo je to na uglednom i dostojanstvenom skupu kojeg su rotarijanci Čakovca priredili za mlade čakovečke lumene, završene srednjoškolce, kako bi im predali nagrade kluba u vidu novčane potpore od 3.000 kuna, plaketa i klupskih diploma. Lijep dar koji je oplemenio četverogodišnji trud onih koje su njihove srednje škole predložile za učeničke nagrade. Njihovoj dodjeli su nazočili ravnatelji čakovečkih srednjih škola te njihovi ponosni razrednici i još ponosniji roditelji i njihovi najbliži.

Iz Tehničke škole Čakovec među nagrađenima je bio Matej Hudiček iz Preloga s razrednicom prof. Dragicom Vugrin. Matej je završio srednjoškolsko obrazovanje u programu Tehnička gimnazija-smjer mehatronika. U planovima za njegovo daljnje školovanje stoji kako planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu za svojeg laureata istaknula Ivonu Marciuš iz Preloga. Završila je Opću gimnaziju i namjerava studirati na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Razrednik joj je bio prof. Krešimir Trojko.

Barbara Pleh je dobitnica nagrade iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Završila je smjer ekonomist i namjerava studirati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Razrednica joj je bila Ivana Miko Novaković. Iz Graditeljske škole je nagrađena Iva Blažona iz Male Subotice. Završila je obrazovanje za arhitektonskog tehničara, a svoje znanje namjerava usavršiti na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kao razrednica ju je vodila Srebrenka Pongrac, prof.

Lucija Pintarić iz Nedelišća bila je polaznica Gospodarske škole gdje je postala poljoprivredni tehničar-opći, a daljnje školovanje namjerava nastaviti u Zagrebu na Agronomskom fakultetu. Kroz ovo obrazovanje ju je vodio Zvonimir Siladi, prof. Srednja škola Čakovec je za dobitnicu istaknula Claudiu Andročec iz Preloga. Ona je ovdje završila Opću gimnaziju, a daljnje školovanje namjerava nastaviti studiranjem na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Ona je bila ta koja se je zahvalila u ime nagrađenih učenika obećavši kao povjerenje rotarijanaca moraju i hoće opravdati. Riječi zahvale u ime škola rotarijancima je uputio Renato Vinko, prof., ravnatelj Gospodarske škole, istaknuvši kako je ovo čin koje društvo izuzetno cijeni.

Nagradu je najboljima, uz predsjednika, podijelio budući predsjednik kluba Mladen Letina. Oni su istaknuli kako ovom prilikom zahvaljuju razrednicima i ravnateljima , a posebno njihovom prijatelju Draženu Blažeki, prof., koji godinama koordinira ovu akciju.

Svečanost su svojim glazbenim nastupima uveličali Nives Hažić iz Dragoslavca, veliki pjevački talent, uz klavirsku pratnju pijaniste Nikole Grabara iz Čakovca. Oduševio nas je i Poetikon – Školski bend Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec u kojem su sve od reda učenici eminentnog glazbenog pedagoga prof. Damira Rodigera.

Bila je to prigoda da se na ovom skupu čuje nešto više o čakovečkom Rotary kubu i rotary kubovima općenito. Predsjednik je rekao kako je to globalna organizacija s tradicijom dugom 114 godina, čiji su članovi, a više ih je od milijun i dvije stotine tisuća, uspješne osobe iz stručnoga i poslovnoga života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu. Povrh mnoštva važnih projekata služenja i humanitarnih akcija diljem svijeta, Rotary ima predvodničku ulogu u iskorjenjivanju virusa dječje paralize kroz Polio plus program u kojem participiraju i čakovečki rotarijanci uplatama u Polio Plus fond.

Tijekom 1985 god. Rotary je pokrenuo prvu globalnu inicijativu usmjerenu na masovno cijepljenje djece protiv dječje paralize. Ona je danas gotovo eradicirana u svijetu osim sporadičnog pojavljivanja u Afganistanu. Također, Rotary je sudjelovao u osnivanju Ujedinjenih naroda koji su 1948 god. proglasili Opću deklaraciju o ljudskim pravima čiji prvi članak glasi: – Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću te trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.“. Mi rotarijanci smo i danas pozvani ovo pretvarati u praksu – rekao je.

– Posebna mi je čast da ove godine dodjeljujemo nagrade za izvrsnost kada obilježavamo i 90. godišnjicu rotarijanstva u našoj zemlji. Hrvatska rotarijanska povijest počinje 9. ožujka 1929. godine kada je u hotelu Esplanade u Zagrebu održan osnivački sastanak Rotary kluba Zagreb, kojem je nazočilo tridesetak uglednika toga doba, uključujući i kipara Ivana Meštrovića, slikara Branka Šenou, kemičara Franju Hanamanna i druge zaslužne građane koji su angažiranjem kroz Rotary dali dodatni doprinos razvoju hrvatskog znanstvenog, kulturnog, umjetničkog i nacionalnog identiteta – dodao je.

Vraćajući se u povijest, smatrao je shodnim istaknuti da je od 1941. do 1990. godine rotarijanski pokret bio zabranjen, a uspostavom samostalne Republike Hrvatske dolazi do ponovnog formiranja klubova, a RC Čakovec postaje osmi klub u Republici Hrvatskoj.

– Osnivačka skupština RC Čakovec održana je 23. travnja 1997. godine na inicijativu dr. Ivana Sklepića, uglednog čakovečkog oftalmologa koji je do tada bio član RC Varaždin, te je izabran za prvog predsjednika Rotary kluba Čakovec. Čakovečki rotarijanci su ubrzo prepoznali potrebe zajednice i pokrenuli akcije za pomoć potrebitima – istaknuo je s ponosom. Pobrojao je hvalevrijedne akcije koje su do sada proveli. Dodao je kako su aktivnosti RC Čakovec prepoznate su od strane Distrikta , te je ove rotarijanske godine RC Čakovec dobitnik posebnog priznanja za aktivno sudjelovanje u ostvarivanju ciljeva Distrikta 1913, promicanje rotarijanskih vrijednosti i nesebično služenje u 2018-19 godini.

– Poštovani roditelji i profesori, to je i vaša nagrada, jer veliki je dio vašeg odgoja i stručnog angažmana utkan u ovaj uspjeh i čini snažnu potporu u njihovom sazrijevanju. A vama, dragi laureati – Iva, Matej, Ivona, Barbara, Claudia i Lucija od srca čestitam i želim vam puno uspjeha u daljnjem školovanju – kazao je za kraj.

A tada pljesak, dugo iskren upućen laureatima, ali i njihovim dobročiniteljima.

Čitav govor predsjenika kluba možete naći ovdje.

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.