Darivanje monitora za praćenje vitalnih funkcija djece Županijskoj bolnici u Čakovcu

Čakovečki rotarijanci od samog osnutka rukovode se načelom pomaganja drugima bez osobne koristi. U žiži njihovog humanitarnog djelovanja prvenstveno su djeca i mladež. Najviše pomažu djeci s posebnim potrebama i [...]

Čakovečki rotarijanci od samog osnutka rukovode se načelom pomaganja drugima bez osobne koristi. U žiži njihovog humanitarnog djelovanja prvenstveno su djeca i mladež. Najviše pomažu djeci s posebnim potrebama i oboljelima. Tradicionalno potiču izvrsnost kod učenika, te nagrađuju najbolje maturante čakovečkih srednjih škola. Rotary klub Čakovec ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu osnutka. Nije slučajno da je njegov osnivač upravo doktor Ivan Sklepić, uvaženi liječnik-specijalist iz Županijske bolnice Čakovec, jer su rotarijanci mahom najugledniji predstavnici svojh profesionalnih razreda. U doba osnutka, Rotary klub Čakovec bio je tek osmi klub u neovisnoj Republici Hrvatskoj, jer je u bivšoj državi rotarijanstvo bilo zabranjeno. U početku su hrvatski klubovi bili u zajedničkom rotarijanskom distriktu s klubovima iz Austrije i Slovenije sa sjedištem u Beču. Danas Hrvatska ima vlastiti distrikt u kojem su 53 kluba s oko 1300 članova. Sjedište mu je u Zagrebu. Od 1997. godine, Rotary klub Čakovec punopravni je član svjetske organizacije Rotary International, koja broji jedan milijun i 200 tisuća članova u više od 180 zemalja na svim kontinentima. Rotarijanski pokret utemeljen je prije 111 godina u Chicagu, u Sjedinjenim američkim državama, gdje mu je i danas svjetsko sjedište.

Nastavljajući svoju dugogodišnju tradiciju darivanja Rotary klub Čakovec, ove je godine svoju donaciju namijenio Odjelu za anesteziologiju i intenzivnu medicinu sa centralnom jedinicom intenzivnog liječenja Županijske bolnice Čakovec, donirajući hemodinamski monitor za potrebe transporta vitalno ugrožene djece. Vitalno ugrožena djeca su pacijenti, novorođenačke do adolescentne dobi, kojima je ugrožen dišni put ili imaju opsežne po život opasne ozljede te je radi dijagnostike ili liječenja unutar bolnice ili zbog potrebe nastavka liječenja i dijagnostike u kliničkim bolnicama, potreban transport uz pratnju anesteziologa i anesteziološkog tehničara.

S obzirom na vrste ozljeda transport ovakvih pacijenata vrlo je zahtjevan zbog potrebe održavanja života i vitalnih funkcija, te zahtijeva poseban pristup. Zbog toga je od presudne važnosti da je monitor vitalnih funkcija pouzdan i kvalitetan sa mjerenjem svih potrebnih parametara kako bi osigurali dobar nadzor nad pacijentom i maksimalno povećali sigurnost.

Stoga je ova inicijativa Rotary kluba Čakovec hvalevrijedan doprinos koji će olakšati rad djelatnicima odjela te omogućiti sigurniji i uspješniji transport u kritičnim okolnostima .

Svečana primopredaja uz članove Rotary kluba i djelatnike odjela održat će se 06. 12. 2016. g. u 12 h, u prostorijama Odjela za anesteziologiju i intenzivnu medicinu Županijske bolnice Čakovec.

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.